Het Jaar rond de Noordzee

Op 12 oktober 2019 hebben we, in de Agneskerk in Goutum een programma met componisten in de landen rond de Noordzee uitgevoerd. De Noordzee, als verbindende schakel tussen Nederland, de Britse eilanden en Scandinavië.

We brachten liederen ten gehore van de Deen Niels Gade, de Zweden Wilhelm
Stenhammar en Hugo Alfvén, de Britten Edward Elgar en Benjamin Britten en de Nederlander Frank van Nimwegen. De (Noord)zee is op de achtergrond eigenlijk steeds aanwezig in de uit te voeren koorwerken.

Het klimaat, de natuur, de jaargetijden vormen hoofdzakelijk de thema’s in deze muziek. Een greep uit het uitgevoerde programma maakt dat duidelijk:

‘Five flower songs’ van Britten, ‘Våren’ (de lente) van Gade, ‘September’ van Stenhammar, ‘The shower’ van Elgar, ‘Himpen yn de Simmerreen’ en ‘Maaie op it iis’ van Frank van Nimwegen.

Britten, Elgar, Alfvén en Gade hebben teksten in hun moedertaal als uitgangspunt voor hun muziek genomen. Maar de Zweed Stenhammar gebruikt Deense teksten, en de Brabander Van Nimwegen heeft 4 Friese gedichten (samengevat onder de titel ‘Jiergong’) op muziek gezet. Inderdaad: de Noordzee als verbindende schakel!